Persbericht Nederlands Film Festival

woensdag 30 augustus 2023

Mijlpaal: IFA 5 jaar op rij naar het Nederlands Film Festival.

 

Ruim 1500 jonge nieuwkomers, afkomstig uit alle hoeken van het land, hebben dit jaar deelgenomen aan het filmproject Ithaka Filmt. Een project waarbij jongeren leren om een korte film te maken. Voor de zomer zijn er zes groepen uitgekozen die zich wisten te onderscheiden voor de Ithaka Film Academie (IFA). Een speciaal traject waarbij ze onder begeleiding van professionals een film mogen maken die wordt vertoond op het Nederlands Film Festival. Vrijdag 22 september vindt de vertoning plaats bij het Louis Hartlooper Complex in Utrecht. Dit jaar is extra speciaal, omdat Common Frames voor de vijfde keer deel uitmaakt van het programma. 

Hemmo Bruinenberg, algemeen directeur van Common Frames, kijkt met veel trots terug op de afgelopen jaren. In de afgelopen 5 jaar hebben ruim 5.000 jongeren een workshop gevolgd. Er moet vast veel veranderd zijn in de tussentijd. Hemmo: “Grappig genoeg is de formule nog best wel vergelijkbaar, blijkbaar hadden we een heel goede vorm gekozen. We weten nu wel beter hoe we nog meer uit het talentontwikkelingstraject kunnen halen en de jongeren kunnen betrekken bij alle facetten van het evenement. De films zijn nu net nog een stapje beter, we maken meer impact op de jongeren en er zijn allemaal talenten uit voorgaande jaren die nog steeds bij onze organisatie betrokken zijn.”

 

Het NFF wordt elk jaar gezien als het absolute hoogtepunt voor Common Frames en de jongeren. Om jezelf op het grote doek te zien tijdens een van de grootste filmfestivals van Nederland, is een blijvende herinnering. Silvia van der Heiden, Algemeen Directeur van het Nederlands Film Festival (NFF), beaamt de samenwerking: "Voor het Nederlands Film Festival is de belangrijke samenwerking met Common Frames een manier om bij te dragen aan urgente thema's in Nederland zoals integratie. We willen een platform bieden voor alle soorten makers in Nederland. Met de premières van de Ithaka Film Academie ondersteunen we een initiatief dat zich hiervoor inzet en tonen producties van nieuwkomers die verschillende perspectieven en verhalen meebrengen."

 

Premières Ithaka Film Academie 2023 wordt gepresenteerd door Farbod Moghaddam en is een samenwerking tussen Common Frames, Nederlands Film Festival en Netwerk Filmeducatie. Het project is mede mogelijk gemaakt door Fonds 21, Fonds voor Cultuurparticipatie, Stichting Kinderpostzegels, VSB Fonds, Gemeente Utrecht, Triodos Foundation, Stichting Boschhuysen, Stichting Dioraphte en Vfonds. Tickets voor de premières zijn vanaf 1 september gratis te bestellen via filmfestival.nl/programma

 

Over Common Frames

Het project Ithaka Filmt en de Ithaka Film Academie (IFA) zijn onderdeel van Stichting

Common Frames, een organisatie die gelooft in de verbindende kracht van media maken.

Participatie, co-creatie en eigenaarschap staan hierbij centraal. De stichting ontwikkelt en

organiseert film- en mediaprojecten voor jonge nieuwkomers tussen de 10 en 20 jaar oud,

die tijdelijk internationaal schakelonderwijs volgen om door te kunnen stromen naar het

reguliere onderwijs.Voor meer informatie over de organisatie ga naar commonframes.nl of volg hun dagelijkse activiteiten op sociale media.

afbeelding